Зеленият Блог на Зелена Библиотека

Интерактивното място за здраве. Библиотеката, в която ще научите всичко за суперхраните, тяхното действие и приложение. Много съвети за правилно хранене, тренировки и редуциране на излишните килограми.  


Go Green

Канабис - 7 ползи за здравето от маслото от канабис

Канабис Сатива е естествена билка, произхождаща от централна Азия. Известна като "канабис" или "марихуана", тя се е използвала от традиционните култури в продължение на хиляди години за лечение на здравословни проблеми. Продуктите от канабис се получават от частите на растението канабис сатива, които съдържат високи нива на тетрахидроканабинол (ТНС) - канабиноидът, най-често известен със своите психоактивни свойства. Поради тази причина продуктите от канабис често са обвити в противоречия и са силно регулирани в много страни по света.


През последните десетилетия се наблюдава съгласуван глобален тласък за легализация на продуктите, получени от канабис и въвеждането им в конвенционалното медицинско лечение. Какви ползи може да предостави тази древна билка и как може да се използва за лечение на общи заболявания през 21 век?1. Стрес и безпокойство


В натовареното съвременно общество стресът се издига на видно място като един от най-съществените рискове за здравето. Нашите предци са изпитвали стрес в кратки изблици, във време на възбуда или опасност, като например, докато преследват плячка или бягат от хищници. За разлика от тях, ние сме си наложили една почти постоянно съществуваща форма на стрес, получена чрез комбинация от много различни начини на живот и диетични фактори. Конвенционалните лекарства с рецепта за хроничен стрес и безпокойство са опасни, а повечето естествени алтернативи често са доста неефективни.


Проучване, публикувано през 2013 г., установява, че лечението с канабиноиди след някаква форма на травматично или стресиращо преживяване може да помогне за контролиране на емоционалните отговори на субекта. Изследователите са открили, че канабиноидите могат да бъдат ефективни при минимизирането на стресовите рецептори в хипокампуса - частта от мозъка, отговорна за тези емоционални реакции.


По-скорошено изследване, публикувано през 2015 г., отбелязва, че терапиите с канабис са ефективни за намаляване на стреса и безпокойството при военните ветерани, които страдат от посттравматично стресово разстройство.


Тези проучвания предоставят обещаващи основания за употребата на канабисовото масло при лечение на стрес и безпокойство.2. Астма


В продължение на хиляди години канабисът се използва за лечение на дихателни заболявания в традиционните китайски и индийски култури. Благодарение на естествените си противовъзпалителни свойства и аналгетични ефекти - включително способността за разширяване на бронхите, позволявайки по-добър поток от кислород - канабисовото масло може да бъде ефективно естествено решение за милиони хора по света, които понастоящем страдат от астма.


През 70-те години на миналия век са проведени няколко проучвания, които изследват бронходилатационните въздействия на канабис върху хора, страдащи от астма. Много от участниците показват положителни реакции към лечението.
3. Здраво сърце


Маслото от канабис има антиоксидантни свойства, които могат да осигурят благоприятно въздействие при лечение на сърдечни заболявания.


Проучвания при животни са показали, че лечението с канабисово масло може да предотврати някои сърдечно-съдови заболявания, включително атеросклероза, инфаркти и удари. През 2014 г. британски изследователски екип установява, че резултатите от тези проучвания върху животни са приложими и при сърдечни заболявания при хора. Те демонстрират, че канабиноидите могат да накарат кръвоносните съдове да се отпускат и да се разширяват, което позволява по-добро кръвообращение и понижено кръвно налягане.
4. Облекчаване на болката


Една от най-значителните традиционни употреби на растението канабис е облекчаване на болката. Използването на това приложение датира хиляди години назад. В днешно време има нови доказателства, че продуктите от канабис могат да бъдат ефективни при облекчаване на дискомфорта, като възпрепятстват нервните трансмисии в болезнените пътища на тялото. Те също така имат потенциал да облекчат повечето форми на възпаление, поради което много пациенти с рак избират да ги приемат, докато са подложени на химиотерапия.


Едно канадско проучване, публикувано през 2010 г., доказва, че канабисът може да се използва за лечение на тези, които страдат от хронична болка. Изследването обхваща 23 възрастни субекта, които страдат от невропатична болка в резултат на операция или травма. През двуседмичния период  участниците са избрани на случаен принцип и лекувани с канабис в 4 различни нива на ефикасност. Резултатите показват, че когато се приема 3 пъти дневно, канабисът е способен значително да намали силата на болката, както и да подобри съня.
5. Защита на кожата


Канабисовото масло може да се прилага локално, за по-добър външен вид на кожата. Когато се използва по този начин, маслото може да стимулира отделянето на по-стари кожни клетки и да насърчи растежа на нови, които да ги заменят. То може също така да съдейства за производството на липиди, които спомагат в борбата с хроничните кожни състояния, включително акне и псориазис. Освен това, благодарение на способността си да намалява стреса, канабисовото масло може да помогне за предотвратяването на някои видове кожни заболявания, които се проявяват по време на тревога, като екзема или розацея.

6. Припадъци


Има известни доказателства, които започват да се появяват от дребномащабни проучвания и анекдотични доклади, че канабисът може да е ефективен при предотвратяването на припадъци, а в бъдеще може да се превърне в лечение за епилепсията.


За съжаление, на този етап няма достатъчно доказателства, които да гарантират търговската му употреба за тези заболявания, а прегледите на публикуваните досега изследвания не са успели да стигнат до решаващо заключение.
7. Рак


Ракът е може би най-спорната и дискусионна болест в историята, с много алтернативно практикуващи лекари, които твърдят, че естествените лекове вече съществуват. Разбираемо е, че има значително количество вълнение, обграждащо потенциала на канабисовото масло да се използва при лечение на рак.
Учените са открили, че някои канабиноиди имат разнообразни положителни ефекти в лабораторни условия, включително:
-Задействат унищожението на ракови клетки чрез апоптоза.
-Предотвратяват деленето на раковите клетки.
-Предотвратяват превръщането на новите кръвоносни съдове в тумори
-Намаляват риска от разпространение на раковите клетки през тялото и проникване в здравата съседна тъкан.
Въпреки че все още не е признат за лечебно средство, съществуват сериозни доказателства, които сочат, че продуктите от канабис могат да имат много положителни ефекти върху лечебния процес за тези, които са болни от рак.


0 Коментара

Добави Коментар

Искате да знаете повече за правилното хранене?

Включете се в нашия лист и ще научавате първи за интересни статии и съвети отностно здравословното хранене

Име и Фамлия Задължително поле!
Имейл* Задължително поле!

© Всички Права Запазени

Количката ти е празна

Продължи

Количка

Междинна сума:
Отстъпка 
Отстъпка 
Виж повече
Изчерпан