Зеленият Блог на Зелена Библиотека

Интерактивното място за здраве. Библиотеката, в която ще научите всичко за суперхраните, тяхното действие и приложение. Много съвети за правилно хранене, тренировки и редуциране на излишните килограми.  


Go Green

4 натурални продукта, които горят мазнини

Фатбърнърите са едни от най-дискусионните хранителни добавки на пазара.

Те са характеризирани като хранителни добавки, които ускоряват метаболизма, намалят абсорбцията на мазнините и помагат на тялото да изгори повече мазнини, като ги ползва за гориво.


Производителите често ги рекламират като чудотворни решения, които могат да решат проблемите ви с теглото. Въпреки това, фатбърнърите често са неефективни и дори могат да бъдат вредни.


Това е така, защото те не са регулирани от регулаторните власти в областта на храните.


Има натурални хранителни добавки, които доказано ще ви помагат да изгаряте повече мазнини.


1. Кофеин


Кофеинът е вещество, което най-често се среща в кафето, зеленият чай и какаовите зърна. Той е популярна съставка и в хранителните добавки за изгаряне на мазнини - и има защо.

Кофеинът ще ви помогне да ускорите метаболизма си, като помогнете на тялото ви да изгаря повече мазнини.

Изследвания показват, че кофеинът може да ускори метаболизма с до 16% в продължение на един до два часа (1, 2, 3).

В допълнение, няколко изследвания са показали, че кофеинът може да помогне на тялото ви да изгори повече мазнини, използвайки ги като гориво. Този ефект обаче изглежда е по-силен при слабите хора, отколкото при затлъстелите (4, 5, 6).

За съжаление обаче консумирането на кофеин твърде често може да направи тялото ви по-толерантно към ефекта от него.

За да се възползвате от предимствата на кофеина, не е нужно да приемате хранителни добавки. Просто опитайте да пиете няколко чаши силно кафе, което е отличен източник на кофеин с много ползи за здравето.


2. Екстракт от зелен чай


Екстрактът от зелен чай е просто концентрирана форма на зеленят чай.


Той осигурява всички предимства на зеления чай в удобна форма - на прах или капсула.


Екстрактът от зелен чай също е богат на кофеин и на полифенола епигалокатехин 

галат (EGCG), и двете от които са съединения, които ще ви помогнат в изгарянето на мазнините.


Тези две съединения се допълват взаимно като изгарят мазнините чрез процес, наречен термогенеза. Просто казано, термогенезата е процес, при който тялото изгаря калории, за да произведе топлина.


Например анализ от шест проучвания установява, че приемането на комбинация от екстракт от зелен чай и кофеин помага на хората да изгорят с 16% повече мазнини (7).


В друго проучване учените сравняват ефектите на плацебо, кофеин и комбинация от екстракт от зелен чай и кофеин върху изгарянеto на мазнини.

Те открили, че комбинацията от зелен чай и кофеин е изгаряла около 65 калории повече на ден, отколкото само кофеин и 80 калории повече от плацебо (8).


Ако искате да извлечете максимални ползи от екстракта от зелен чай, опитайте да приемате 250-500мг на ден. Това ще осигури същите предимства като пиенето на 3-5 чаши зелен чай.

Най-добрият екстаркт от зелен чай, който ви препоръчваме е зелен чай Матча.

Матча е висококачествен японски фино смлян зелен чай, който произхожда от вечно зеленото растение Camellia Sinensis. Матча предоставя до 10 пъти повече полезни съставки от обикновения зелен чай.3. Протеин на прах


Протеинът е изключително важен за изгарянето на мазнините.


Високият протеинов прием може да ви помогне да изгаряте мазнините, като ускори метаболизма и намали вашия апетита ви. Протеинът помага на тялото да запази мускулната си маса.


Например проучване при 60 пациента с наднормено тегло и затлъстяване установява, че диетата с високо съдържание на протеини е почти два пъти по-ефективна за изгаряне на мазнини от диета с умерено съдържание на протеин. (9)


Протеинът също така може да намали апетита, като увеличи нивата на хормоните на ситостта като GLP-1, CCK и PYY, като същевременно намали нивата на хормона на глада грелин.


Въпреки, че може да получите всичкия протеин, от който се нуждае вашето тяло от храни, богати на протеини, за много хора това е трудно и не успяват да приемат достатъчно протеин за деня. В този случай добавките протеин на прах са удобен начин да увеличите приема на протеин.


На пазара има много варианти на протеин на прах: суроватка, казеин, соев, яйчен, конопен, оризов (повече за оризовият протеин може да прочетете ТУК) и грахов протеин (повече за граховият протеин може да прочетете ТУК). Важно е обаче да изберете протеинова добавка, която е с ниско съдържание на захар и консерванти, особено ако искате да отслабнете.


Имайте предвид, че калориите са все още важни. Ако искате да отслабнете, протеиновите добавки просто трябва да заменят похапването между храненията или част от тях, а не да се добавят към диетата ви.


4. Разтворими фибри


Има два вида фибри: разтворими и неразтворими.


Разтворимите фибри абсорбират вода в храносмилателния тракт и образуват вискозно гелообразно вещество.


Интересно е, че проучванията показват, че разтворимите фибри могат да помогнат за изгарянето на мазнините, като намалят апетита (10, 11, 12).

Това е така, защото разтворимите фибри помагат да се увеличат нивата на хормоните на ситост като PYY и GLP-1. Те също помагат за намаляване нивата на хормона на глада грелин.


В допълнение, разтворимите фибри спомагат за забавяне на доставянето на хранителните вещества в червата. По този начин на тялото му е необходимо повече време, за да храносмели и абсорбира хранителните вещества, което може да ви накара да се чувствате сити за по-дълго време.


Нещо повече, разтворимите фибри могат да помогнат да изгаряте мазнините, като намалят количеството на калории които абсорбирате от храната.


В едно проучване 17 души са подложени на диети с различно количество фибри и мазнини. Установено е, че хората, които консумират най-много фибри, абсорбират по-малко мазнини и калории от диетата си (13).


Фибрите се набавят лесно с храната, която консумираме. Просто изберете богата на фибри храна. Но ако имате проблем с храносмилането, не прекалявайте с фибрите, тъй като са по-трудни за храносмилане.


Богати на фибри храни са: пълнозърнести храни, овесено брашно, кафяв ориз, краставици, моркови и целина, домати, сушени сини сливи, смокини и кайсии, ягоди, боровинки, малини, ябълки, круши, сини сливи, манго, киви, тиквички, боб.


Опасностите и ограниченията на търговските добавки за изгаряне на мазнини

Търговските добавки за изгаряне на мазнини са широко разпространени и лесно достъпни. Те обаче често не отговарят на своите тежки претенции и дори могат да навредят на вашето здраве.


Това е така, защото не е задължително добавките за изгаряне на мазнини да бъдат одобрявани от Администрацията по храните и лекарствата, преди да навлязат на пазара.

Вместо това отговорността на производителя е да се увери, че техните добавки са тествани за безопасност и ефективност.


За съжаление има много случаи, в които добавки за изгаряне на мазнини (фатбърнъри) са изтеглени от пазара, тъй като са били замърсени с вредни съставки.


Освен това има много случаи, при които замърсени добавки причиняват опасни странични ефекти като високо кръвно налягане, сърдечен удар, гърчове и дори смърт.


Хубавото е, че естествените добавки, изброени по-горе, могат да ви помогнат да изгаряте мазнини, само като ги добавите към диетата си.


Имайте предвид, че добавката не може да замени здравословното хранене, а е част от него и редовни упражнения. Хранителните добавки ще ви помогнат да извлечете максимума от здравословното упражнение и храненето. А чаканите резултати ще са на лице.0 Коментара

Добави Коментар

Искате да знаете повече за правилното хранене?

Включете се в нашия лист и ще научавате първи за интересни статии и съвети отностно здравословното хранене

Име и Фамлия Задължително поле!
Имейл* Задължително поле!

© Всички Права Запазени

Количката ти е празна

Продължи

Количка

Междинна сума:
Отстъпка 
Отстъпка 
Виж повече
Изчерпан