Зеленият Блог на Зелена Библиотека

Интерактивното място за здраве. Библиотеката, в която ще научите всичко за суперхраните, тяхното действие и приложение. Много съвети за правилно хранене, тренировки и редуциране на излишните килограми.  


Go Green

Как да изберем правилната сокоизтисквачка?

Ако вече имате сокоизтисквачка (каквато и да е), значи вече сте направили първата стъпка към по-здравословен начин на живот.


Съществуват много и различни видове сокоизтисквачки на пазара, но не всички от тях са съобразени достатъчно добре с процеса на изцеждане на пълен с ензими, витамини и минерали сок. Инвестирането в добра сокоизтисквачка е най-важната крачка по пътя към здраве.

Преди да разберем как да изберем най-добрата сокоизтисквачка, ще си отговорим на въпроса

„Защо е важно да пием прясно изцеден сок?“


Ще се спрем на три причини, заради които да включим прясно изцеденият сок, особено зеленчуковия, към всекидневното си меню:


1.      1.  Прясно изцеденият сок се усвоява от организма за 15 минути


Много хора имат проблем с храносмилането, което намалява способността на организма да усвоява хранителните вещества от зеленчуците. Прясно изцеденият сок отива директно в кръвоносната ни система и се усвоява за 15 минути от тялото. За съжаление обаче соковете, които се предлагат в кутии и бутилки по супермаркетите не съдържат тези хранителни вещества, защото са пастюризирани.

2.        

2,Ц    2.  Цеденето на сок ни дава възможност да прибавим много плодове и зеленчуци към всекидневното си меню


Много хора ядат едни и същи плодове и зеленчуци всеки ден, или по-лошо, изобщо не             ядат такива. Когато правим прясно зцеден сок можем да се насладим на много зеленчуци, които иначе не бихме яли. Правенето на прясно изцеден сок също така е най-дбрият начин да приемем препоръчителният дневен пием от зеленчуци.


   3.  Прясно изцеденият сок носи много ползи за здравето


При редовна консумация на прясно изцедени зеленчукови сокове, които са силно алкализиращи, енергийните ви нива ще се повишат, храносмилането ще се подобри, умът ви ще се избистри, кожата ви ще се изчисти, и ще се усещате цялостно много по-добре и по-живи.

 
Разликата между центробежните и студенопресоващите сокоизтисквачкиСъществуват много видове сокоизтисквачки с различно качество и цена. Евтините центробежни сокоизтисквачки могат да бъдат добър старт за начинаещи и със сигурност предпочитани пред никаква сокоизтисквачка, ако другите модели са непосилни.

Въпреки това една студенопресоваща сокоизтисвачка (извстна още като дъвкателна или бавнооборотна) със сигурност ще произведе по-доброто качество сок и ще ви позволи да извлечете максимума от плодовете и зеленчуците, като ви спести пари в дългосрочен план.

 Центробежни сокоизтисквачкиЦентробежните сокоизтисквачки са общодостъпни в магазините на дребно и са най-евтиният вид на пазара. Тези машини извличат сока от плодовете и зеленчуците, пулверизирайки ги в кръгъл режещ диск, който се върти много бързо в метална цедка. Центробежната сила, генерирана от въртеливото движение на режещата повърхност, разделя сока от целулозата.Плюсове       


 •          Бързо правене на сок;
 •        Евтина;
 •        По-малко време за подготовка, тъй като поема по-големи парчета плодове и зеленчуци.

 

 

Минуси


 •          Не може да прави добре листните зеленчуци, тревните, билките и подправките;
 •         Прави по-малко сок и повече пулпа (остава много сок във фибрите);
 •         Качеството на изцеденият сок е по-ниско, тъй като въртящите се ножове произвеждат топлина, която унищожава полезните свойства на ензимите;
 •         Отделяне на сока и образуване на пяна;
 •         Шумни.

 Студенопресоващи сокоизтисквачкиТези машини работят по метода на дъвченето (дъвкателен), метода на студеното пресоване, осигурявайки най-доброто качество прясно изцеден сок, за разлика от своите центробежни колеги. В противоположност на грубото изцеждане и високата скорост на центробежните сокоизтисквачки, студенопресоващите сокоизтисквачки работят на по-ниски обороти и пресоват внимателно плодовете и зеленчуците, за да изстискат целият сок от тях. Бавната им и цялостна екстракция извлича по-качествен сок.


Плюсове


 •        Възможност за изцеждане на листни зеленчуци, тревни, кълнове и билки;
 •        Висококачествен сок;
 •        Сокът издържа до 72 часа с пълно съдържание на ензими, витамини и минерали;
 •        По-ниската скорост означава никаква топлина, което от своя страна означава, че всички хранителни вещества и ензими се запазват живи в изцеденият сок;
 •        Минимално отделяне на сока и почти никаква пяна;
 •        Някои модели имат функции за правене на ядково мляко, ядково масло, сорбета, паста и сладолед;
 •        Процесът на работа е тих.

 


Минуси


 •        По-скъпи;
 •        Малко по-дълъг подготвителен процес (освен при BioChef Atlas Whole Slow Juicer);
 •        Малко повече пулпа в сока.
Какво да търсим в една сокоизтисквача?Когато искаме да се сдобием с най-добрата сокоизтисквачка трябва да следим за следните белези:


 •     Възможност за изцеждане на листни, тревни, кълнове и билки с вискоко качество на сока;
 •     Добра за пресоване на плодове, както и на по-меките плодове;
 •     Студенопресоващи, за да осигурят по-качествен сок;
 •     Бавнооборотни, за да правят сок с минимална оксидация и по-дълъг живот на хранителните вещества и ензимите в тях;
 •     С функция да правят ядкови млека;
 •     Лесни за почистване;
 •     Ниски нива на шум.

 Тези критерии показват, че най-добър вид сокоизтисквачки са вертикалните бавнооборотни  студенопресоващи сокоизтисквачки (каквато е Axis Horizontal Coldpress Juicer).

Но не са ли студенопресоващите сокоизтисквачки много скъпи?
Да, скъпи са! Нещо от порядъка на 500-700лв., което е голяма инвестиция.
Това което ще ви изненада обаче е, че в дългосрочен план вие ще спестите много. Студенопресоващите сокоизтисквачки извличат 35% повече сок, което означава реални спестявания от пърия ден.

 


Коя сокоизтисквачка си заслужава да закупите?


Нека използваме пример. Ако седмично купувате плодове и зеленчуци за сок на стойност 100лв., със студенопресоващата сокоизтисквачка ще пресовате 35% повече сок, което означава, че спестявате 35лв.!

Значи за една година пресоване със студенопресоваща сокоизтисквачка ще спестите около 1,820лв.!!! (Което означава, че ще платите за сокоизтисквчката много по-малко!)

Това е така, защото студенопресоващите сокоизтисквачки изстискват целият сок от плодовете и зеленчуците и оставят почти суха пулпа, за разлика от центробежните. Което означава, че възможно най-големият брой нутриенти са извлечени и изхабяването им е сведено до минимум.

 Най-добрата сокоизтисквачка = най-висока хранителна стойнст


Когато се грижите сериозно за здравето си най-качествените и богати на нутриенти храни би трябвало да са ви приоритет - нещото, с което не правите компромиси.

Студенопресоващите сокоизтисквачки работят на ниски обороти (обикновено около 60-80 оборота), без да затоплят. Това не само благоприятства за вискокачествен сок с минимално окисление и разделяне, но също така и запазва всички хранителни вещества и ензими.

Студенопресоващите сокоизтисквачки извличат 42% повече витамин C, 60% повече витамин A и 35 – 50% повече сок.


* Test results from Michelson Laboratories,Inc., Korean Food Research Institute (KRFI), and internal labs

 

 Колко дълго издържа студенопресованият сок?


Отговора  на този въпрос може да бъде много уклончив (зависи от вида на пресованият сок, от начина на съхранение), така че няма точен такъв.

Нашата препоръка е сокът да се пие веднага след изцеждане, за да се насладите на максимално количество ензими, минерали, витамини и хранителни вещества.

Студенопресованият сок обаче може да бъде съхраняван в хладилник до 48 часа (като ще запази максимално качествата си).


 

 

Сокоизтисквачка, която се самоизмива? Има ли такова нещо?


Повечето от новите хоризонтални сокоизтисквачки имат функция за самопочистване. Някои имат дори четчици, които постоянно почистват докато правите сок.

След като направите желаният сок само пускате 250-300 мл вода да премине през сокоизтисквачката и тя е вече чиста и готова за ново използване.

 


 

Искам да правя зелени сокове, цитрусови сокове, зеленчукови сокове, и ядкови млека!


Повечето нови вертикални студенопресващи сокоизтисквачки са идеални за правене на листни зеленчуци, треви, билки и меки плодове, както и за ядкови млека.

Ядково мляко, направено на студенопресоваща сокоизтисквачка, обикновено има по-голяма трайност от това направено на блендер.

 


 

Защо препоръчваме студенопресоващите сокоизтисквачки BioChef?


Продуктите на BioChef са Резултат от 20-годишен опит в по-здравослoвният начин на живот и обратна връзка със своите клиенти.
Продуктите на BioChef са създадени в отговор на фундаменталната нужда от здравословно хранене. Част от тяхното семейство са водещите на пазара бавнооборотни сокоизтисквачки. Потребителите по цял свят търсят удобство. Нуждаят се от сокоизтисквачка, с чиято употреба могат да бъдат доставени до организма всички хранителни вещества под формата на сок или смути. 

Студенопресоващите сокоизтисквачки BioChef са изработени по специална технология за запазване на ензимите (EPT), както и цялото семейство BioChef. По време на правенето на сок машините не отделят никаква топлина и не загряват, което означава, че полученият сок е студенопресован със запазени живи всички нутриенти и ензими. Сокът е жив и ще остане такъв в продължение на до 48 часа. Сокът е питателен, без пяна, с всички витамини и минерали запазени в него – какво повече би искал човек от сокоизтисквачка!

Всички сокоизтисквачки BioChef са с извлечен Бисфенол А от пластмасите и със самопочистваща функция.

Задължение и отговорност на BioChef е да представя продукти, които предлагат реални ползи за
здравето, високо качество и са изработени съобразно ресурсите на нашата планета.
Продуктите на BioChef гарантират дълг гаранционен срок , внимателно подбрани
подаръци към всяка покупка, елегантен и ергономичен дизайн плюс прекрасни
предложения за рецепти и указания за използване.

0 Коментара

Добави Коментар

Искате да знаете повече за правилното хранене?

Включете се в нашия лист и ще научавате първи за интересни статии и съвети отностно здравословното хранене

Име и Фамлия Задължително поле!
Имейл* Задължително поле!

© Всички Права Запазени

Количката ти е празна

Продължи

Количка

Междинна сума:
Отстъпка 
Отстъпка 
Виж повече
Изчерпан