Зеленият Блог на Зелена Библиотека

Интерактивното място за здраве. Библиотеката, в която ще научите всичко за суперхраните, тяхното действие и приложение. Много съвети за правилно хранене, тренировки и редуциране на излишните килограми.  


Go Green

Какво е МСМ

МСМ (метилсулфонилметан) е органично сярно съединение, органична форма на сярата. Откривателят му е Робърт Хершлър. Представлява прахообразно кристаловидно вещество с леко горчив вкус, което няма цвят и мирис. Лесно разтворим е във вода и киселинна среда, което е причина да не причинява сериозни стомашни проблеми и да се усвоява лесно в човешкото тяло.


МСМ се извлича от дървесен лигнин.

Какво е лигнин? - един от най-срещаните на земята биополимери, превъзхождан само от целулозата и заема 30% от нефосилизирания органичен въглерод. Изгражда между една четвърт и една трета от сухата маса на дървото. Неговата най-често отбелязвана функция е спомагателна – на него се дължи здравината на дървесните клетки.Какво е биополимер? - Биополимерите са съединения в клетката с много сложен химичен състав и ако някъде се търси „ загадката на явлението живот”, то тя е в биополимерите. Тези молекули са в основата на всичко живо. Биополимерите са нуклеиновите киселини, белтъците и въглехидратите.


Отстранявайки течностите и токсините, сярата влияе върху клетъчната мембрана. Тя е шестият най-изобилен макроминерал в майчиното мляко и трeтият като процент в общото тегло на човешкото тяло.

МСМ се среща в тъканите на растенията, животните и в човешкото тяло. Той е естествен източник на органична сяра за производството на аминокиселините серин и метионин, както и на така наречения „хормон на щастастието” – серотонин. MСM участва в образуването на хрущял и колаген и блокира възпалителните процеси в ставите.

Недостигът на метилсулфонилметан означава понижено производство на серотонин, което на свой ред води до появата на депресия, тревожност и раздразнителност.
Полезно


Сярата е градивен материал на редица вещества в човешкото тяло и допълнителният прием на серни вещества може да засили метаболизма на тези вещества. Сярата е един от основните блокове на колаген и кератин. Тя изгражда още 150 други органични вещества, сред които и най-важните протеини.

Концентрациите на МСМ са най-високи в черния дроб и меките тъкани.

В терапевтичната практика MСM се прилага за облекчаване на констипацията (запек), намалява стомашния дискомфорт и контролира образуването на киселини. Би могъл да се прилага и за възстановяване от махмурлук, както и за цялостна детоксикация на организма. Противовъзпалителният ефект на метилсулфонилметана е от особено значение при борбата с артрита, тъй като едновременно потиска възпалението и подпомага възстановяването на хрущялната тъкан в ставите.

МСM e изключително важен при формирането на кератин, колаген и еластин, които дават гъвкавост, тонус и сила на: мускулите, костите, ставите, вътрешните мебрани, кожата, косата и ноктите.МСМ за облекчаване на болките и възпалението      

Близо половината от общото количество сяра в организма е концентрирано в мускулите, кожата и костите. Една от най-съществените употреби на МСМ като хранителна добавка е за облекчаване на болката и възпалението. Когато клетките на твърдата съединителна тъкан се подуят и възпалят, това поражда натиск и болка. И тъй като МСМ е способен да възстановява еластичността и пропускливостта на клетъчните стени, по-лесното преминаване на течностите през тях спомага за изравняване на натиска и намаляване или елиминиране на източника на болката. Създава се възможност за излизане на вредните субстанции като млечна киселина или токсини от клетката и за навлизане  в нея на полезни хранителни вещества. Това предотвратява акумулирането на налягане във вътрешността на клетките и възпалението. 

МСМ е показал забележителна способност да намалява и премахва болезнеността и спазмите на мускулатурата както при възрастни хора, така и при спортисти. Приеман в комбинация с глюкозамин и хондроитин, които са ключови за регенерацията на хрущялите, МСМ облекчава болката и допринася за обновяването на износената или увредена хрущялна тъкан в ставите, връзките и сухожилията с гъвкави и здрави клетки.МСМ за красотата на кожата, косата и ноктите 

Наричат сярата природния “минерал на красотата”, защото е жизнено необходима за поддържане на гладка и лъскава коса и на перфектна свежа кожа. Тя е нужна за формирането на колагена и преобладава в състава на кератина – твърдо белтъчно вещество, съществено за здравето и външния вид на кожата, ноктите и косата. МСМ подобрява гъвкавостта и еластичността на кожата и стимулира регенерацията й. Ако при производството на нови клетки в организма липсва достатъчно сяра, те ще бъдат нееластични, което ще допринесе за появата на бръчки, напукване и неприятни за окото белези. Когато в новите клетки присъства достатъчно количество сяра, кожата е по-мека, гъвкава и гладка. МСМ набавя тази сяра. 

Акнето, включително и розацеята се повлияват благоприятно от приемането на МСМ, а за здравяването на кожата са нужни достатъчно сяра и витамин С. Без тези вещества новообразуваните тъкани оставят изпъкнали, непривлекателни белези. Понеже МСМ прави кожата по-гъвкава и пропусклива, той може да способства и за предотвратяване на образуването на мехури, както и за по-бързото възстановяване от слънчево изгаряне или увреждане на кожата от вятъра.  При употребата на МСМ ноктите не само, че растат по-бързо, но и стават по-здрави и неподатливи на нацепване и чупене.


Изследване

Ефектът от приемането на добавки с МСМ върху състоянието на косата и ноктите бил изследван в рамките на 6-седмично двойно-сляпо пилотно изпитание върху 21 участници ( 5 жени и 16 мъже ). Те били разпределени по случаен признак в две групи, които приемали дневно по 3000 мг МСМ и съответно плацебо. Измерена била дължината, блясъкът и дебелината на косъма в началото и в края на изследването. Онези участници, които приемали МСМ, демонстрирали значимо подобрение на здравето на косата и ноктите, докато при другите нямало никаква или почти никаква промяна. Най-изразената разлика била по отношение на дължината и лъскавината на косата. Ноктите също станали значително по-здрави и с подобрен външен вид. Цялостното подобрение било 80 процента даже при това кратко изпитание. Козметолозите буквално можели да различат кой е вземал МСМ само по външния вид на косата в края на изследването.


Алергии, токсини и паразити 

Важно е клетките да бъдат меки и пропускливи, за да позволяват на токсините, алергените и чуждите субстанции по-лесно да бъдат изхвърляни от организма. Когато това е така, много токсини могат да бъдат отделяни чрез потните жлези, което снема част от натоварването от черния дроб и бъбреците. МСМ не лекува алергиите, но приемането му е в състояние да намали симптомите чрез по-бързо отстраняване на алергените от тялото. Дори реакциите на ухапване от насекоми и контакт с отровни растения са по-малко тежки, ако се взема МСМ. Витамин С подобрява допълнително този ефект, защото може да понижи нивата на хистамина.


Диабет

Сярата е и компонент на инсулина – хормона който регулира въглехидратната обмяна и недостигът й може да доведе до намаленото му производство. Възможно е също дефицитът на бионалична сяра да направи клетките толкова нееластични и непропускливи, че да станат неспособни да абсорбират ефикасно захарта от кръвта, поради което нивата й се повишават. Изследванията показват, че редовното приемане МСМ, който подобрява пропускливостта на клетките, би могло да подпомогне балансирането на кръвната захар и да даде възможност за нормализиране на претоварения панкреас.
Интересни факти


MСМ притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Това е демонстрирано при инвитро изследване, при което човешки неутрофили били изкуствено стимулирани така, че да произвеждат окислителни съединения като водороден прекис, супероксид и хипохлориста киселина. След като клетъчните линии били третирани с МСМ. Тези странични продукти във вид на свободни радикали намалели. МСМ прави клетъчните стени пропускливи, с което позволява на водата и хранителните вещества свободно да навлизат в клетките, а на отпадните продукти и токсините успешно да излизат от тях. Тялото използва съединението заедно с витамин С, за да изгражда нови здрави клетки, а МСМ осигурява еластичната връзка между клетките. 

Без достатъчни нива на МСМ организмът ни не може да създава качествени здрави клетки, което води до проблеми като загуба на еластичност, образуване на белези поява на бръчки, варикозни вени, втвърдени артерии, увредени белодробни тъкани, суха и напукана кожа, храносмилателни разстройства, ставни проблеми и неспособност  за предпазване от алергични реакции.  Затова за подпомагане изграждането на по-здрави клетки  е добре да се приема МСМ в комбинация с витамин С. 


Организмът използва онова количество, което му е нужно и след 12 часа се освобождава от излишъка


Състояния, за които има данни, че са податливи на лечение с МСМ -  Акне; Алергии;  Артрит; Астма; Артроза; Гъбични инфекции с кандида; Диабет; Запек; Мигрена; Мускулни болки и спазми;   Натрупване на токсични вещества; Паразити; Увреждане и стареене на кожата; Храносмилателни смущения; Хронична умора; Чупливи нокти и коса ( включително и косопад); Язви.

0 Коментара

Добави Коментар

Искате да знаете повече за правилното хранене?

Включете се в нашия лист и ще научавате първи за интересни статии и съвети отностно здравословното хранене

Име и Фамлия Задължително поле!
Имейл* Задължително поле!

© Всички Права Запазени

Количката ти е празна

Продължи

Количка

Междинна сума:
Отстъпка 
Отстъпка 
Виж повече
Изчерпан