Зеленият Блог на Зелена Библиотека

Интерактивното място за здраве. Библиотеката, в която ще научите всичко за суперхраните, тяхното действие и приложение. Много съвети за правилно хранене, тренировки и редуциране на излишните килограми.  


Go Green

Какво прави захарта с кожата ни

Съвпадение ли е, че разпространението на акне се е увеличило в тандем с глобалната консумация на захар, през изминалия век?


Не веднъж връзката между храненето (диетата) и здравето на кожата е била пренебрегвана, но в днешно време доказателствата за нея се трупат и става все по-ясно, че това което ядем, и по-конкретно захарта, наистина се отразява на нашата кожа.


Вижте защо
лосионите и хапчета може да не са най-добрият или единствен вариант за лечение на пъпки по кожата ни!

 


Нека първо да разберем: Какво се случва, когато ядем захар?


Захарта (или по-точно глюкозата) е бързо горящо, високооктавно гориво за нашите клетки. За разлика от другите форми на въглехидрати, глюкозата не трябва да бъде разградена или силно метаболизирана преди да може да предостави енергия на тялото. Това означава, че глюкозата може да проникне бързо в кръвообращението и да предостави на клетките бърза енергия.


За преминаването на глюкозата от кръвта в клетките ключова роля има инсулинът. Представете си, че клетката е една стая, която е „заключена“ и не позволява на глюкозата, която чука на вратата да влезе вътре, след като сте яли храна с високо съдържание на захар.
Инсулинът е буквално като ключ, който отключва „вратите“ на клетките и позволява на глюкозата да влезе. Страничният ефект от това е, че клетките са в състояние да създадат енергия много бързо. Но въпреки това, редовното приемана на захар също така задейства каскада от физиологични събития, които в крайна сметка могат да причинят възпаления и кожни проблеми.Как захарта причинява кожни проблеми?


Доказано е, че приема на захар и други храни с висок гликемичен индекс (ГИ) предизвиква хормонални нарушения. Консумацията на захар покачва нивата на кръвната захар. На свой ред това увеличава нивата на инсулин, циркулиращи в кръвта. А това увеличение на инсулин от своя страна  може да увеличи активността на мастните жлези в кожата и да катализира възпалителни процеси.


Едно изследване, разглеждащо над 50 годишно проучване (над 50 годишен експеримент), стига до заключението, че диета с висок гликемичен индекс може да влоши акнето, дори и да го предизвика.
 Други рандомизирани контролирани проучвания показват, че по-високото съдържание на захар, диета с висок ГИ, е свързано с по-висока опасност от акне.


Съществуват данни, че гликирането - метаболичен процес на ядене на захар - може да влоши акнето и розацеята.
От друга страна, добрата новина е, че консумацията на по-малко захар и следването на диета с нисък ГИ, има положително действие върху кожата. През 2007 г., австралийско проучване показва как млади мъже, следващи диета с нисък ГИ, имали значителен напредък със заздравяването на акне.


Защо? Защото храната, която се ядем влияе на  половите хормони (като тестостерон) и факторите на растежа - всички от които са в състояние да повлияят на акнето.


 

Влияе ли върху кожата количеството въглехидрати, което ядем?


Изследванията в областта на поликистозният овариален синдром (ПКОС) подчертават връзката между консумацията на захар, като цяло приема на въглехидрати, хормоналната активност и кожните обриви.


ПКОС е хормонално разстройство, характеризиращо се с повишени нива на циркулиращия инсулин, поликистозни яйчници, нарушен менструален цикъл и хирзутизъм.
 Хормоналните нива също биват засегнати от ПКОС и това допринася за появата на проблеми с акне и пъпки.


ПКОС обикновено включва инсулинова резистентност. Хората с този синдром са по-склонни да развият диабет. Изследванията в областта на ПКОС, опитват да покажат какви диетични мерки могат да помогнат за регулиране на инсулина и нивата на  кръвната захар. Положителният ефект от този подобрен контрол на инсулина е подобряването на състоянието и чистотата на кожата.


Доказано е, че диетите с нисък ГИ помагат на жените с ПКОС. Проучванията показват, че храните с по-нисък ГИ могат да помогнат да се регулира менструалният цикъл, да се контролира кръвната захар и инсулина.


Въпреки това, някои експерти смятат, че консумацията на храни с нисък ГИ, не е достатъчно. Оказва се, че има допълнителни ползи от приемането на храни с по-малко въглехидрати - дори и тези с нисък ГИ. Изследванията сочат, че за хората с ПКОС е полезно да приемат обща дневна доза от 20 до 100 грама въглехидрати.


Едно изследване показва, че жените с ПКОС, които са били на диета с ниско съдържание на нишесте (и на ниско съдържание на млечни продукти), имали по-добра инсулинова чувствителност, по-ниски нива на тестостерон и загуба на тегло. Друго изследване за жени с ПКОС, съсредоточено към катогенна, ниско-въглехидратна диета, показват подобни подобрения на тестостерона
 и загубата на тегло.


(Специална забележка: Моля, не намалявайте драстично приема на въглехидрати, особено ако имате диабет или нарушен глюкозен толеранс).Възпаление на червата може да предизвика възпаление на кожата


Не бива да пропуснем да споменем за връзката между захарта, здравето на червата и възпаленията на кожата. Има добре позната връзка между възпалението на червата и по-високата честота на кожни проблеми.


Захарта повишава оксидативният стрес, раздразва чревната лигавица и се влошават вече наличните възпаления. Затова, като за начало, ограничаването на захарта е добър начин да намалите възпалението на кожата и червата.


Налице е още едно доказателство, свързващо възпалението, акне
то и микробиомите. Изследванията показват, че пробиотиците могат да помогнат при борбата с акне. Ето защо, пробвайте да вземате пробиотични добавки и наблюдавайте разликите.


MSM

МСM e изключително важен при формирането на кератин, колаген и еластин, които дават гъвкавост, тонус и сила на: мускулите, костите, ставите, вътрешните мебрани, кожата, косата и ноктите.

МСМ е една от суперхраните, които помагат при кожни проблеми.

Бележка, относно розацеята и възпалениетоЗа разлика от акне, възпалението розацея не се дължи на бактерии. Експертно мнение е, че розацеята до голяма степен се предизвиква от възпалителни медиатори. Тези медиатори включват простагландини, брадикинин, хистамин и субстанция П.


Лекарите все още не са определили с точност механизма, който причинява розацея. Изглежда, че розацеята може да се дължи на повишено възпаление и "свръхактивна" имунната система ".
Ето защо противовъзпалителна диета (която включва намаляване на рафиниранаta захар и преработените въглехидрати) може да помогне срещу това заболяване.


Обикновено много здравни специалисти предписват антибиотици за лечение на кожни заболявания като акне. Тези медицински интервенции могат да имат странични ефекти, особено когато се използват за дълги периоди.
 И както може да видите, има много доказателства, които  показват, че диетичните интервенции могат да помогнат, или най-малкото си заслужава да ги имате предвид.Хипократ

"Нека храната бъде твое лекарство и лекарството твоя храна."

0 Коментара

Добави Коментар

Искате да знаете повече за правилното хранене?

Включете се в нашия лист и ще научавате първи за интересни статии и съвети отностно здравословното хранене

Име и Фамлия Задължително поле!
Имейл* Задължително поле!

© Всички Права Запазени

Количката ти е празна

Продължи

Количка

Междинна сума:
Отстъпка 
Отстъпка 
Виж повече
Изчерпан