Зеленият Блог на Зелена Библиотека

Интерактивното място за здраве. Библиотеката, в която ще научите всичко за суперхраните, тяхното действие и приложение. Много съвети за правилно хранене, тренировки и редуциране на излишните килограми.  


Go Green

Оризов протеин - Мускулна маса

Протеин на прах се използва единствено, когато искате да влезете във форма, нали? Вече не. Знаете ли, че има един вид протеинова хранителна добавка, която може да подобри функцията на черния дроб и сърцето и да регулира холестерола, като плюс това помага в битката с килограмите и изгражда мускулатурата?


Време е да ви представим оризовият протеин на прах. От хардкор спортистите до обикновените посетители на фитнес зали, има много хора, които искат да подобрят своите резултати и вече имат възможност да изберат нещо повече от суроватъчен протеин. Проучване на Nutrition Journal от 2013 г. показва, че оризовият протеин е също толкова ефективен, колкото суроватъчния протеин.


Ако се стремите да избягвате млечните продукти или сте веган, е една от причините да използвате оризов протеин. Последните проучвания показват, че оризовият протеин притежава уникални пептиди, които намаляват наддаването на тегло повече от тези в соевия протеин.

Защо използваме протеин на прах?


Вярно е - балансирана и качествена диета ще ви осигури количеството протеин, от което тялото ви се нуждае, за да функционира правилно. Защо препоръчвам използването на допълнителен протеин? Има два отговора. Първо, протеиновият прах е бърз и прост метод за приемане на голямо количество протеин, без да са необходими приготовления за пълноценно хранене със стандартни протеинови храни, особено сутрин.


На второ място, тялото ви има времева рамка от около 30 минути след тренировка, в която можете да абсорбирате аминокиселините в протеина по-бързо, отколкото по всяко друго време. (1) Комбинирането в смути или фреш е удобен начин да се консумира протеин, когато сте твърде уморени да ядете твърда храна.


Има няколко често срещани форми на протеин на прах, с които сигурно сте запознати - не забравяйте, че не всички видове протеин на  прах  са създадени по един и същ начин.
 Трите най-продавани протеинови праха са суроватъчен, соя и ориз. Суроватъчните протеини са глобуларни протеини, получени като странични продукти от производството на сирене, соевите протеини се получават от обезкостени и обезмаслени соеви зърна, а оризовите протеини се извличат от покълнал кафяв ориз.


От тези 3 вида, протеина от покълнал ориз е най-здравословен! Оризовият протеин е суров, без съдържание на млечни продукти и глутен, , изцяло на растителна основа, отличен за вашето тяло.


Това не означава, че суроватъчният протеин е лишен от невероятни ползи. Всъщност аз лично използвам суроватъчен протеин от време на време. Научно, суроватъчният протеин и оризовият протеин имат почти идентични резултати, когато става дума за абсорбция на аминокиселини, с изключение на това, че оризовият протеин показва по-добраскорост на абсорбция на левцин, особено полезна аминокиселина, която забавя разграждането на мускулната тъкан и може да намали приема на храна и теглото.
Значението на протеинаМоже би вече знаете, че протеинът е строителният блок на тялото. Няма нищо по-важно от протеина! Тези дълги вериги от аминокиселини са важните молекули, които получаваме от нашата диета. Аминокиселините могат да бъдат намерени в много видове храни, особено от животински източници.


Протеините изграждат жизненоважни органи, мускули, тъкани и дори някои хормони на тялото. Те развиват, изграждат и поддържат почти всяка част от нас. Протеините повишават метаболизма и увеличават потенциала за изгаряне на мазнини. Ако не консумираме достатъчно протеин е много вероятно да ни е трудно да отслабнем, да се борим с умората, да страдаме от промени в настроението и много други здравни проблеми.


Средно човек се нуждае от около половината от теглото си в протеин всеки ден. Ако тежите 70 кг трябва да консумирате около 35 грама протеин чрез храната, за да изгаряте правилно мазнините и да изграждате мускулите по правилен начин. Това съотношение обаче се увеличава за спортистите.


Хранителни факти за оризовият протеинОризовият протеин е пълен с невероятни антиоксиданти и хранителни вещества, които подпомагат загубата на тегло. Това отговаря ли на въпроса какво ядат веганите? Това е перфектната протеинова добавка за тях. В зависимост от това коя марка протеин избирате, хранителната стойност се променя леко.


Независимо дали сте вегетарианци / вегани или просто ограничавате животинските продукти от вашата диета за един ден, все още е важно тялото да получава същото количество протеин и аминокиселини, които животинските протеини осигуряват. За щастие растителните протеини все още могат да направят това.


Самият кафяв ориз не осигурява всички девет основни аминокиселини, от които тялото се нуждае. Ето защо кафявите оризови протеинови прахове често съдържат също киноа или чиа протеини, за да компенсират липсата на кафевия ориз. Аз го комбинирам отлично с грахов протеин.


Хипоалергенният оризов протеин, пълен с растителни хранителни вещества, ще помогне за възстановяване на мускулите, изгаряне на мазнините, стабилизиране на кръвната захар и др.Една доза (около 25 грама) оризов протеин на Зелена Библиотека ---> Go green, Enjoy life съдържа:


-100 калории
-1 грам въглехидрати
-20 грама протеин
-0.8 грама мазнини
-1 грам фибри

Ползи от оризовият протеин


1. Стимулира загубата на теглоПротеиновите добавки подпомагат загубата на тегло чрез ускоряване на метаболизма и намаляване на приема на храна. Но още по-важно е, че последните изследвания показват, че оризовият протеин съдържа уникални пептиди, които намаляват наддаването на тегло повече от соевия протеин.


Повечето хора, които се опитват да отслабнат бързо, не успяват да го направят поради липсата на протеини. Най-добре е да използвате оризовият протеин като допълнение към диета с висока консумация на протеин.
 Поради своите уникални свойства, оризовият протеин може да ви помогне да постигнете целите си за отслабване!2. Намалява гликемичния отговор


Всеки път, когато консумирате някакъв вид хранителни вещества, независимо дали са с висок или нисък гликемичен индекс, тялото ви предизвиква гликемичен отговор. Просто казано, храненето повлиява на нивата на кръвната захар, което означава, че нивата на кръвната захар и инсулин се покачват след хранене и след това се връщат на ниво "глад" след няколко часа.


Важно е да поддържате здравословно ниво на глюкоза в кръвта си A1C (средна кръвна захар за период от два или три месеца), особено при лица с диабет или преддиабетични състояния, както и при жени, които са бременни или се опитват да забременеят. Затова трябва да сте наясно със скоковете на нивата на кръвната ви захар, което може да ви накара да се почувствате уморени след хранене, да замъгли зрението ви и да ви накара да се чувствате отпаднали.
 
В дългосрочен план тези скокове могат да доведат до повишено ниво на А1С, което може да допринесе за сърдечни заболявания, както и други сериозни усложнения, свързани със здравето. Много проучвания показват, че  покълналите зърна и по-специално оризовият протеин намаляват гликемичния отговор. (5а) (5б) Това означава, че тази добавка може значително да повлияе на тежестта на скоковете на кръвната захар и да ви помогне да регулирате нивата на глюкозата.


3.Подобрява функцията на черния дроб

Оризовият протеин е мощен антиоксидант. Антиоксидантите помагат да се предотвратят специфични видове увреждания на клетките, особено увреждане, причинено от окисляване (образуване на свободни радикали, причинени от кислородни молекули, които пътуват свободно в тялото), което може да причини чернодробно заболяване.


Проучване, направено през 2015 г. показва, че оризът до известна степен предотвратява оксидативния стрес върху черният дроб и предпазва от нараняване, от по-нататъшно окисляване. 
(6) А друго проучване, което изследва оризовият протеин, открива същите антиоксидантни свойства в протеина, като показва "хепатопротективни" ефекти - по-просто казано - предпазва черният дроб от оксидативно увреждане. (7)


4. Регулира холестерола

Въпреки че има много противоречиви мнения относно нивата на холестерола, важно е да се отбележи, че здравословните нива на холестерола могат да бъдат достигнати с диета  с високо съдържание на здравословни мазнини и холестерол. Да, прочетахте правилно! (Ниските нива на холестерол всъщност са по-опасни от високите нива).


Консумирането на оризов протеин е голяма стъпка в постигането на вашата цел за регулиране на холестерола.


Изследванията показват, че пептидите в протеина от ориз, в допълнение към увеличаването на загубата на тегло, помагат на черния дроб да синтезира холестерола, създаден от самия черен дроб и от други клетки в тялото. (8)


5. Добър за здравето на сърцето и бъбреците

Не е изненадващо, че оризовият протеин се свързва и със здравето на сърцето! През последните н

яколко десетилетия на 20-ти век е проведено проучване с над 29 000 жени в постменопауза, при което са открити случаи на рак, коронарна болест на сърцето и смърт.


Участниците, които развиват коронарна болест на сърцето (CHD) в хода на проучването, имат 30% по-ниска смъртност, когато консумират растителни протеини вместо животински протеини! По-високата смъртност на пациентите с 
CHD е свързана с високите нива на консумация на млечни продукти. (9)


Друго дългосрочно проучване (това изследване на пациенти с хронично бъбречно заболяване или "CKD") отбелязва ефекта от растителните протеини срещу  животинските протеини. Това изследване показва, че растителните протеини (като оризов протеин и грахов протеин) са свързани с по-ниско ниво на токсини, които често се натрупват в кръвта на пациенти с CKD в резултат на лоша бъбречна функция.


6. Хипоалергичен и лесно смилаем


Както вече споменахме по-горе, оризовият протеин не съдържа глутен и млечни продукти. Много малко хора са алергични към оризов протеин, за разлика от суроватката, която обикновено не се препоръчва за хора с непоносимост към глутен или лактоза.


В допълнение към своите хипоалергични качества, покълналият оризов протеин е изключително лесен за храносмилане и е малко вероятно да притесни стомаха ви.

FIT IS NOT A DESTINATION, IT'S A WAY OF LIFE.

CHOOSE WISELY YOUR PROTEIN!

0 Коментара

Добави Коментар

Искате да знаете повече за правилното хранене?

Включете се в нашия лист и ще научавате първи за интересни статии и съвети отностно здравословното хранене

Име и Фамлия Задължително поле!
Имейл* Задължително поле!

© Всички Права Запазени

Количката ти е празна

Продължи

Количка

Междинна сума:
Отстъпка 
Отстъпка 
Виж повече
Изчерпан