Зеленият Блог на Зелена Библиотека

Интерактивното място за здраве. Библиотеката, в която ще научите всичко за суперхраните, тяхното действие и приложение. Много съвети за правилно хранене, тренировки и редуциране на излишните килограми.  


Go Green

Спирулина - суперхраната на бъдещето

Спирулина е род Цианобактерии (синьо-зелени водорасли) от разред Croococcales. Съществуват два вида спирулина - Arthrospira platensis и Arthrospira maxima.

Представителите на рода са влакнести клетки спирално навити наляво. Срещат се основно в тропическите и субтропическите езера с високо рН и концентрация на карбонати и бикарбонати.

Съдържат големи количества витамини, основно от групата на В витамините и каротин.
История


Спирулина е източник на храна за ацтеките и Мезоамериканците до 16-ти век. Тя расте в езерото Текскоко и е била отглеждана и продавана за храна. Приготвяли я под формата на кексчета. През 1960г. е открита от френски изследователи в езерото Текскоко, а през 70-те години е основана първата фабрика за придобиване на Спирулина. През последните години тя се превръща в най-популярната суперхрана, одобрена и призната за здравословна.


През 1974г. Световната здравна организация описва спирулина като „интересна храна с широко приложение, богата на желязо и протеини, която е приложима и при деца, без никакъв риск“, считайки я за много „подходяща“ храна.


През 2003 година Организация на обединените нации (ООН) създава междуправителствено движение за употреба на микроводорасли Спирулина срещу недохранване.
Ползи


Спирулина е много богата на протеини, витамини и минерали. Съдържа лизин, цистеин, метионин, фенилаланин, треонин - важни (незаменими) аминокиселини, които могат да бъдат набавени само с храната.

Спирулина е богат източник на витамин B12. Има значително по-високо съдържание на желязо от спанака, значително по-високо съдържание на бета-каротен от моркова и значително по-високо съдържание на протеин от соята. Цялостният й комплекс от нутриенти подсилва и възстановява организма.
Съставът й е основно протеинов (най-високи стойности на растителен протеин, напълно усвояем) и е лесно смилаема. Съдържа 18 аминокиселити, плюс 8-те най-важни. Съдържа и минерали, витамини, есенциални мастни киселини и антиоксиданти.


Спирулина е богат източник на калий, съдържа и калций, хром, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен, натрий и цинк.

В състава й има редица пигменти, които имат висока антиоксидантна активност и пряко имуностимулиращо действие (chlorophyll-a, xanthophyll, beta-carotene, echinenone, myxoxanthophyll, zeaxanthin, canthaxanthin, diatoxanthin, 3-hydroxyechinenone, beta-cryptoxanthin, oscillaxanthin, phycobiliproteins c-phycocyanin and allophycocyanin – хлорофил, ксантофил, бета-каротен, ехиненон, миксоксантофил, зеаксантин, кантаксантин, диатоксантин, 3-хиспоксиехиненон, бета-криптоксантин, осцилаксантин, фикобилипротеини, с-фикоцианин и алофикоцианин).


Спирулина влияе добре и предпазва от неблагоприятни състояния като слаб имунитет, слаба памет, хронична умора, депресия, тревожност, кожни проблеми, акне, високо кръвно налягане, висок холестерол, и забавя процеса на стареене.


Спирулина има сладникав вкус, дължащ се на комплексната естествена захар рамноза, която се преразпределя изключително лесно в организма. В два грама сушени водорасли на прах (дневната доза) се съдържат само 8 калории и почти никакъв холестерол. 

Качества на едноклетъчните синьо-зелени водорасли:     Спирулина е естествена хранителна добавка. В качеството си на такава е изключително добра за спортисти и хора, занимаващи се с бодибилдинг. Добра тренировка + Спирулина е най-добрата комбинация за онези, които искат да редуцират своите килограми и едновременно с това да изваят фигурата си.


·    Наличието на гама-линоленова киселина в спирулина понижава високото кръвно налягане и холестерола. Тя облекчава симптомите на артрит, предменструалните болки, както и редица кожни болести (акне, екзема, псориазис, ...)


·    Високото съдържание на нетоксично и лесноусвоимо желязо я прави изключително ценна за кръвта.


·    Спирулина въздейства благоприятно на черния дроб, като го предпазва и защитава. Благоприятства срещу алергични реакции и има антивирусни, антибактериални и антимутагенни свойства.


·    Спирулина има изключително богато минерално съдържание, което е от голяма полза костите, кожата, ноктите и зъбите.


СссСпирулина забавя процеса на стареене и регенерира образуването на нови клетки, като неутрализира свободните радикали.


СссСпирулина е особено подходяща като добавка при заболявания като анорексия, рак, кожни и ставни заболявания, слаб имунитет.

     

     Благодарение на изключително високото си съдържание на напълно усвояем протеин спирулина е изключително подходяща за вегани, вегитарианци и спортисти.


     Екстракт от спирулина се използва и в козметиката като активна съставка в много козметични продукти, подпомагащи изглаждането, еластичността и кръвоснабдяването на кожата.


·    

  0 Коментара

Добави Коментар

Искате да знаете повече за правилното хранене?

Включете се в нашия лист и ще научавате първи за интересни статии и съвети отностно здравословното хранене

Име и Фамлия Задължително поле!
Имейл* Задължително поле!

© Всички Права Запазени

Количката ти е празна

Продължи

Количка

Междинна сума:
Отстъпка 
Отстъпка 
Виж повече
Изчерпан