Зеленият Блог на Зелена Библиотека

Интерактивното място за здраве. Библиотеката, в която ще научите всичко за суперхраните, тяхното действие и приложение. Много съвети за правилно хранене, тренировки и редуциране на излишните килограми.  


Go Green

Суровото какао и какаовото масло - най-любимата суперхрана

 • Какао са семената на какаовото вечнозелено дърво (какаовите зърна) или направеният от тях какаов прах. Думата какао идва от езикът на Ацтеките – Науатъл. Произходът е от тамошната дума cacahuatl, което значи какаово зърно и от там е произлязло испанското cacao.Историята на отглеждането на какаото започва в Средна Америка. Ацтеките познавали растението от 14-ти век, когато то било свещено за тях. Тогава се гледало на него като подарък от Бог Куацекоатъл и то било много ценено. Зърната получени от неговия плод били ползвани не само за обредни пожертвования, а и за платежно средство. Какаовите зърна били ползвани за направата на питие, което наричали шоколатъл, както и на едно леко люто питие с много подправки, което нямало много общо с вкусът на днешното какао. Името на лютото питие било произлязло от богът Xocóatl. Маите го приготвяли от вода, какао, царевица, ванилия и смлени чили чушки. Когато испанските „конквистадори“ през 1519 превзели Мексико и подчинили ацтеките, открили кафявото злато. В съкровищните камери на Монтесума II, последният ацтекски цар, испанците намерили 25 хиляди стотници какао. Като се има предвид, че по онова време един роб струвал около 100 какаови зърна, това било огромно съкровище.

Какаото е пренесено в Европа през XVI в. от испанците.Как се получава какаото


За да се получи какао на прах, едрите плодове се подлагат на ферментация, след което се отделят семената. В едрия плод семената са покрити със сладка светла обвивка, която в условията на висока температура и влажност се втечнява. Това е и първият стадий от развитието на какаовия вкус. След ферментацията семената се изсушават и се изпичат. Температурата и продължителността на печене влияят върху вкуса и аромата и затова те са различни за всяка партида какаови зърна. По време на печенето се образуват над 500 нови ароматни вещества, които определят характера на бъдещия какаов прах. Част от тях се дължат на реакцията на Маяр, при която белтъците и захарите реагират помежду си при висока температура. Изпечените зърна се почистват от обвивките и или се смилат без повече процедури, или се подлагат на холандския процес.

* Холандски процес - тъмно какао с мек вкус и аромат - зърната, които имат киселинна реакция, се третират с основни соли като натриев или калиев карбонат и понякога натриева основа.

*Нетретирани зърна - светло какао с остър аромат - натурално какао, което има кисела реакция.Какаото съдържа


 • -          Мазнини – какаовите зърна съдържат голям процент масло. Маслото на какаото представлява еднородна, сравнително плътна хрупкава маса с жълтеникав цвят. Има слаба миризма и приятен маслен вкус. При температура 30-34° С се превръща в прозрачна, масловидна и жълтеникава течност. Високото съдържание на мазнини отличава какаовото питие от всички останали ободрително действащи питиета. Благодарение на тях то има висока калорична и хранителна стойност.
 • -          Растителен протеин – сравнително богато е на белтъчни вещества. Въпреки голямото разнообразие на аминокиселини в какаовия протеин и приблизително количество на чист белтък от 25%, какаото и обикновеният шоколад не са такъв важен източник на протеин, както би могло да се очаква. Това е така, защото под 40% от протеините биват наистина използвани от тялото и някои от тях се губят или преобразуват при обработката им.
 • -          Захар – какаовото зърно съдържа доста въглехидрати, но повечето от тях са скорбяла, разтворими и неразтворими фибри. Много малка част са прости захари. 100 грама какао на прах съдържат около 37-40г. въглехидрати.
 • -          Антиоксиданти – какаовите зърна съдържат полифеноли (близки до тези във виното), които от своя страна имат добри антиоксидантни свойства, полезни за здравето. Тези съединения се наричат флаваноиди. Флавоноидите повишават устойчивостта на капилярите, стимулират сърдечната дейност, имат диуретично, противовъзпалително и антибактериално действие, влияят на обмяната на йода и калция в организма.
 • -          Теобромин – теоброминът е много лек стимулант с леко диуретично действие. Важно е да се знае, че той може да е токсичен за животни като кучета, котки, папагали и коне.
 • -          Кофеин – какаовите зърна съдържат малко количество кофеин, много по-малко от кафето или дори чая.
 • -          Фенилетиламини – те са слаби антидепресанти и стимуланти, подобни на произвежданите от самото човешко тяло допамин и адреналин.
 • -          Серотонин – какаото и шоколадът могат да повишат нивото на серотонин в мозъка.
 • -          Основни минерали – какаовите зърна са богати на много основни минерали, включително магнезии, калций, желязо, цинк, мед, калии и манган.
 • -          Витамини – A, B1, B2, B3, В5, C, E.

За разлика от кофеина теоброминът не повишава работоспособността, но спомага за по-бързото възстановяване на физическите сили на организма, когато се изисква голямо напрежение. Несъмнено това се отнася и за хора, заети с усилен умствен труд. Този ефект на какаото се дължи не само на голямата му калоричност и малките количества кофеин, съдържащи се в него, но преди всичко на стимулиращото въздействие на теобромина върху централната нервна система. Високо е и съдържанието на танинови вещества – около 5%; на пектинови вещества, на въглехидрати.Ползи от какаото


-          В зърната на какаото се съдържа флаванол, който е в състояние значително да подобри кръвообращението в мозъка.

-          Какаото сваля кръвното налягане.

-          Ежедневната консумация на богата на флаваноли какаова напитка може да направи обратими животозастрашаващите увреждания на кръвоносните съдове, свързани с диабета.

-          Помага при хора с депресия или при предменструален синдром.

 

За да се запазят всички полезни вещества, съдържащи се в какаото, е препоръчително то да се консумира сурово и без да го подлагаме на термична обработка. Можете да добавяте счукани какаови зърна или какао на прах към вашата напитка или овесена закуска, да поръсвате с него вашите десерти или просто да консумирате сурови какаови зърна сутрин, за тонус през деня.

 


Какаово масло


Как се получава какаовото масло


Какаовото масло предствалява светложълта мазнина, извлечена от какаовите зрна. Зърната се оствят да ферментират за около 7 дни, после се изсушават, пекат и обвивките им се премахват. След което се смилат, разтопяват и пресоват.Приложение


Използва се за направата на шоколад, мехлеми, козметика и фармацевтични продукти. Съдържа висок процент на наситени мазнини. Какаовото масло е една от най-устойчивите мазнини, съдържаща естествени антиоксиданти, които предпазват от гранясване и правят възможно съхранението му от 2 до 5 години. Използва се за омекотяване и еластичност на кожата, изглаждане на бръчки и при кожни проблеми.

0 Коментара

Добави Коментар

Искате да знаете повече за правилното хранене?

Включете се в нашия лист и ще научавате първи за интересни статии и съвети отностно здравословното хранене

Име и Фамлия Задължително поле!
Имейл* Задължително поле!

© Всички Права Запазени

Количката ти е празна

Продължи

Количка

Междинна сума:
Отстъпка 
Отстъпка 
Виж повече
Изчерпан