Зеленият Блог на Зелена Библиотека

Интерактивното място за здраве. Библиотеката, в която ще научите всичко за суперхраните, тяхното действие и приложение. Много съвети за правилно хранене, тренировки и редуциране на излишните килограми.  


Go Green

Годжи бери - билката на дълголетието

Годжи бери има много имена – мерджан, лиций, лициум, гоу чи дзъ, императорски плодчета. Наричана е още билката на дълголетието.

Годжи бери е дългогодишен храст от семейство картофови с малки червени плодове и жълти бъбрековидни семенца. Плодовете му са най-ценената част в медицината, въпреки че цялото растение е лечебно. Храстът е с много здрави корени и може да вирее по няколкостотин години, като издържа на всякакви тепмературни условия и няма предпочитания към климат и почва. Напоследък е много популярен за отглеждане и в България.Древните китайци за Годжи бери


Лечебните свойства на билката са познати в Китай от хилядолетия. В древната медицинска книга "Трактат за билките и техните свойства" ("Яо син лун") е отделено специално внимание на годжи бери, където пише, че плодовете му "възвръщат запасите на телесните течности, успокояват духа, освежават и проясняват тена на кожата и укрепват очите". В друга класическа китайска книга "Билки и хранолечение" ("Шъ ляо бън цао") се казва, че годжи бери "укрепва мускулите и сухожилията, предпазва от настинки и води до дълголетие". Поетът Лю Юйси от династия Тан (618-907) възхвалява чудните ефекти на билката в поема за мерджана. В нея пише, че дори водата от кладенеца, намиращ се в близост до растението може да помогне на хората да постигнат дълголетие. Един от най-известните лекари и фитотерапевти в историята на Китай, Ли Шъджън, в знаменитият си труд "Основи на Фармакопедията" ("Бън цао Ган му") от 1578 г. споменава, че жителите на село Нанчю имат навика да ядат плодове от годжи бери и почти всички са дълголетници.

Годжи бери често е свързван и с красотата. В миналото девойките от знатните фамилии пиели чай от мерджан, за да изглеждат по-млади и по-красиви. Мъжете пък са го използвали за засилване на половите сили. Не случайно в Китай има поговорка: "Който отива на командировка далеч от къщи, да не взима годжи бери със себе си".Съдържание


Плодовете на годжи бери са богати на различни полезни съставки, между които 18 вида аминокиселини, 21 минерала, 29 вида мастни киселини, провитамин А (колкото в морковите), витамин С (колкото в портокалите), витамин В (особено богат на ниацин и бетаин), полизахариди и др.Ползи и приложение


В сушена форма плодчетата приличат на стафиди с червен цвят. Използват се като храна в китайската кухня, като се прибавят към най-различни видове задушени, пържени и печени ястия от зеленчуци, месо, морски продукти, към супи, каши, чайове, отвари, сладки и др. Около 10-15 плодчета се измиват и се готвят заедно с другите храни. Може да се консумират и направо като стафиди. Прекаленото му използване (повече от една шепа на ден) може да предизвика разстройство или силна горещина в тялото.

Плодовете годжи бери притежават топла янска енергия и сладък, плътен вкус и влизат в меридианите на черния дроб, бъбреците, сърцето и белите дробове. Според китайската медицина и хранолечение, мерджанът е тоник за кръвта и енергията и лекува следните болести и състояния:


- недостиг на енергия и кръв

- слабо зрение и очни заболявания

- умора, отпадналост

- главоболие

- високо кръвно налягане

- диабет

- висок холестерол в кръвта

- шум в ушите

- неврастения

- хроничен хепатит

- анемия

- безсъние

- слаба имунна система

- бъбречна недостатъчност

- импотентност, полово безсилие

- фригидност, стерилитет

- сперматорея

- остеопороза

- атеросклероза

- болки в кръста и коленете

- ракови болести

- преждевременно остаряване


През последните години много китайски и западни учени съобщават, че годжи бери има свойствата да укрепва имунната система на организма, да се справя с преумората, подобрява зрението, укрепва черния дроб, понижава кръвната захар, регулира кръвното налягане, предпазва и лекува туморни образувания, регулира твърдия алкохол в жлъчката.

Лабораторните изследвания показват, че годжи бери увеличава белите кръвни телца в организма, предпазва клетките от остаряване, способства саморегулиращите функции на ДНА и помага на остарелите и болните клетки да се трансформират и по този начин да се възстанови нормалното здраво състояние на клетките.

Японски учени са доказали, че полизахаридите в годжи бери спират растежа на раковите клетки и съдържат вещества, които предпазват клетките от мутация. Съдържанието на полизахариди в мерджана варира между 7 и 13%, а общото съдържание на захар - между 22 и 42%.

Годжи бери значително помага при рак на черния дроб. Това е така, защото полизахаридите в него имат способността да понижават окисляванетно на мазните вещества в клетките на черния дроб. Неслучайно китайските лекари казват, че годжи бери е най-доброто лекарство за тонизиране на бъбреците и черния дроб.Прием


Годжи бери може да се консумира директно, в зърнена закуска с кисело мляко или след накисване за около 10 минути. Препоръчителната дневна доза на тибетския плод е 20-30 грама дневно, преди или по време на хранене. Може да се приготви и запарка от 2 супени лъжици годжи бери сварени в 0,5 литра вода.Домашно отглеждане


Годжи Бери Плодове goji berry 1,5 m х 1,0 m = 666 бр./дка

2,0 m х 1,0 m = 500 бр./дка – Оптимално!

0 Коментара

Добави Коментар

Искате да знаете повече за правилното хранене?

Включете се в нашия лист и ще научавате първи за интересни статии и съвети отностно здравословното хранене

Име и Фамлия Задължително поле!
Имейл* Задължително поле!

© Всички Права Запазени

Количката ти е празна

Продължи

Количка

Междинна сума:
Отстъпка 
Отстъпка 
Виж повече
Изчерпан