Зеленият Блог на Зелена Библиотека

Интерактивното място за здраве. Библиотеката, в която ще научите всичко за суперхраните, тяхното действие и приложение. Много съвети за правилно хранене, тренировки и редуциране на излишните килограми.  


Go Green

Водна интоксикация – Кога прекаляваме с пиенето на вода

Всички клетки и органи в нашето тяло се нуждаят от вода, за да функционират правилно. Затова трябва постоянно да заменяме водата  загубената чрез потта, урината и дишането. Ако не пием достатъчно вода може да развием симптоми като умора, световъртеж и мускулни крампи.


Също така не трябва и да се прекалява с водата. Консумацията на твърде много вода може да доведе до сериозно състояние, наречено водна интоксикация.

 Какво е водна интоксикация?

 

Също известна като водно отравяне, водната интоксикация е нарушаване на мозъчната функция, поради консумацията  на твърде много вода.


Пиенето на твърде много вода води до увеличаване на количеството вода в кръвта.
 Тази вода може да разреди електролитите в кръвта, особено натрия. Когато нивата на натрий паднат под 135 ммол/л, това състояние се нарича  хипонатриемия. Натрият помага при балансирането на течностите между вътрешната и външната страна на клетките. Когато нивата на натрий спаднат, вследствие на превишаване на консумацията на вода, течностите се изместват от външната към вътрешната страна на клетките и ги карат да се издуят.


Когато това се случи с мозъчните клетки, може да доведе до опасни и потенциално животозастрашаващи резултати. 

Пиенето на твърде много вода може да бъде опасно

 


Водната интоксикация е резултат от набъбването на клетките.


Когато мозъчните клетки се подуят, налягането във вътрешността на черепа се увеличава. Това налягане предизвиква първите симптоми на водна интоксикация, които включват:


- Главоболие
- Гадене
- ПовръщанеТежките случаи могат да доведат до по-сериозни симптоми, като например:


-
 Повишено кръвно налягане
- Объркване
-
 Раздвоено виждане
- Сънливост
-
 Затруднено дишане
-
 Мускулна слабост и спазми
-
 Неспособност да се идентифицира сензорна информация


Превишеното натрупване на течности в мозъка се нарича мозъчен оток, който може да повлияе на мозъчния ствол и да причини дисфункция на централната нервна система. При тежки случаи водната интоксикация може да предизвика припадъци, увреждане на мозъка, кома и дори смърт.

 Водната интоксикация причинява смърт

 

Трудно може да се консумира твърде много вода случайно, но все пак има регистрирани смъртни случаи, дължащи се на това състояние. Много случаи на водна интоксикация са били докладвани при войници.
Един доклад, засягащ 17 войници, които са развили хипонатриемия в резултат на прекомерния прием на вода.
 Техните нива на натрий в кръвта варират от 115 до 130 ммол/л, а нормалният диапазон е между 135 и 145 ммол/л.


В друг доклад е описано как трима войници са загинали в резултат на хипонатриемия и мозъчен оток. Тези смъртни случаи са били свързани с приемането на 10-20 литра вода в рамките на няколко часа.


Симптомите на хипонатремия може да бъдат объркани с тези на дехидратация. Войник, който погрешно е диагностициран, че страда от обезводняване и топлинен удар, починал от водна интоксикация в резултат на повтаряща се орална хидратация.


Водата интоксикация също възниква по време на атлетически състезания, особено при спортовете за издръжливост. Свръххидратацията е често срещана в тези дейности, като средство с което да се избегне обезводняване.
 Поради тази причина, случаите на хипонатриемия често възникват по време на големи спортни събития.


В маратона в Бостън през 2002 г., 13% от участниците са имали симптоми на хипонатриемия. 0.06% симптоми на критична хипонатриемия, с нива на натрий по-малко от 120 ммол/л.


За съжаление, някои случаи на водна интоксикация при тези спортни събития са довели до смъртни случаи.Такъв е и случаят с един от бегачите след маратон.
 Тестовете показват, че неговите натриеви нива са по-малко от 130 ммол/л. Той развива хидроцефалия и мозъчния херния, което е причинило смъртта му.

 Колко вода е твърде много?

Свръххидратацията и водната интоксикация възникват, когато се пие повече вода, отколкото бъбреците могат да премахнат чрез урината.


Но количеството на водата не е единственият фактор. Времето, за което е изпита водата също е от значение.
 Има по-голям риск от развитие на водна интоксикация, ако се пие много вода в кратък период от време. А при изпиване на същото количество вода за по-дълъг период от време, рискът е по-малък.


Симптомите на хипонатриемия може да се появят при консумацията на 3-4 литра вода в кратък период от време.


Бъбреците са способни да елиминират около 20-28 литра вода на ден, но те не могат да се отърват от повече от 0.8-1.0 литра на час. Затова, за да избегнете симптомите на хипонатриемия, не трябва да прекалявате с приема на вода.


 

От колко вода действително имаме нужда?

 


Няма определено количество вода, което трябва да се пие на ден. То се различава за всеки индивид.
И все пак, за да се определи това количество трябва да се вземе в предвид телесното ни тегло, физическото ниво на активност и климата.


Институтът по медицина (IOM) предполага, че адекватния дневен прием на вода за мъжете е 3.7 литра, а при жените е 2.7 литра. Тези препоръки включват и водата от напитките и храните които консумираме през деня.


Най-доброто правило за консумацията на вода е да слушате тялото си и да пиете, когато се чувствате жадни. Това трябва да бъде достатъчно, за да ви поддържа в добри нива на хидратация.
Но това правило не важи за всички.
 Атлетите, по-възрастните хора и бременните жени може да се наложи да пият малко повече вода дневно.


За да сме щастливи, първо трябва да сме здрави!

0 Коментара

Добави Коментар

Искате да знаете повече за правилното хранене?

Включете се в нашия лист и ще научавате първи за интересни статии и съвети отностно здравословното хранене

Име и Фамлия Задължително поле!
Имейл* Задължително поле!

© Всички Права Запазени

Количката ти е празна

Продължи

Количка

Междинна сума:
Отстъпка 
Отстъпка 
Виж повече
Изчерпан