Зеленият Блог на Зелена Библиотека

Интерактивното място за здраве. Библиотеката, в която ще научите всичко за суперхраните, тяхното действие и приложение. Много съвети за правилно хранене, тренировки и редуциране на излишните килограми.  


Go Green

Вълшебният подсладител Агаве сироп

Агаве (Столетник) е многогодишно растение от рода Монокоти. Подобно е на кактус и за около 30-40 години от него израства 8-метрово съцветие. Расте в Мексико, южната и западната част на САЩ и централна и тропическа Южна Америка.

От сърцевината на синьото агаве се прави не само добра текила, но и се извлича сироп, 1.5 пъти по-сладък от захарта, с относително нисък гликемичен индекс и мек, натурален вкус. От соковете на някои други видове агаве, чрез специално варене се получава меласа, а при ферментация – алкохолни напитки.От листата на много видове агаве се правят въжета, канап, груб плат, произвежда се опаковъчна хартия, корабен текелаж, риболовни такъми.

Сиропът от агаве се е използвал още от ацтеките за подслаждане на различни храни и напитки. Наричали го "медена вода", защото бил по-сладък от меда и с не толкова гъста консистенция.
Какво е съдържанието на агаве нектарът, как се произвежда и какви са неговите ползи


В 100 грама сурово агаве се съдържат въглехидрати 16.23 g, мазнини 0.15 g, белтъчини 0.52 g.

За  производство на сироп от агаве се използва сърцевината на растението, като полученият сок се филтрира. Сокът от агаве се състои главно от фруктоза и глюкоза. Съдържанието на фруктоза е много високо, достига до 90%.

В сравнение с другите продукти, които се използват за подслаждане, сиропът от агаве е с по-нисък гликемичен индекс, равен на 27 (например, оризът има гликемичен индекс от 83, медът - 83, ябълката - 54 и грахът - 32).

В растението се съдържат кумарин, алкалоиди, естрогеноподобни изофлавоноиди, сапонини и фруктанини, инулин, мазнини, натрий, въглехидрати, калий, фибри, белтъчини, захар, калций, желязо, фосфор, магнезий, цинк, манган, мед, селен, витамин B1, витамин C, витамин В2, витамин B5, витамин B3, витамин B6, витамин B9, фолат, фолиева киселина, витамин А, бета каротин, витамин A, витамин K, витамин E.

Сапонините имат антимикробно и противовъзпалително действие, засилват имунната система. Фруктанините оказват благоприятно въздействие върху дебелото черво и синдрома на раздразнените черва. Инулинът е вид фруктан и може да бъде ефективен при загубата на тегло, поради ниското му влияние върху нивото на кръвната захар, намалява апетита, създава усещане за ситост, намалява нивата на холестерола, намалява риска от появата на някои видове рак. Инулинът може да бъде открит и в някои видове кисело мляко. Той стимулира производството на хормона GLP-1, поради което регулира нивото на инсулин в кръвта. Съдържанието на калций, желязо, други минерали и витамини в сиропа от агаве, допринася за здрава костна система, цялостно здраве на пациента, предпазва от проблеми със зъбите и остеопороза.

 

 

ПриложениеОт цвета на сиропа зависи вкусът му. Светлият сироп от агаве е с по-неутрален вкус, докато по-тъмните са по-сладки и имат карамелен вкус и аромат. Има суров сироп от агаве, който се произвежда при ниска температура.

Сиропът от Агаве е 100 % натурален продукт. Усвоява се бързо от организма. Само 2 лъжици сироп заместват 100 гр. кристална захар. Той съдържа почти два пъти по-малко калории от захарозата.

Идеален е за готвене, защото не ароматизира продуктите. Нещо, което се наблюдава при кленовия сироп и меда.

Агаве не бива да се приема в големи количества наведнъж заради високото му съдържание на фруктоза. Препоръчва се консумация на около 15 мл сироп на ден.

0 Коментара

Добави Коментар

Искате да знаете повече за правилното хранене?

Включете се в нашия лист и ще научавате първи за интересни статии и съвети отностно здравословното хранене

Име и Фамлия Задължително поле!
Имейл* Задължително поле!

© Всички Права Запазени

Количката ти е празна

Продължи

Количка

Междинна сума:
Отстъпка 
Отстъпка 
Виж повече
Изчерпан